Antal László (1942 - )

Ötvös iparművész

Műszaki Főiskolát végeztem. Autodidakta ötvös iparművész vagyok. Pályám kezdetén műtárgyak, szobrok, festmények röntgen vizsgálata által kerültem kapcsolatba a művészetekkel. Fő tevékenységem a tárgytervezés, kivitelezés. Lakás, műterem, iroda, üzlethelyiség külső és belső berendezése, a kiegészítő és használati tárgyak tervezése és komplett kivitelezése.
Munkáim: előtetők, kültéri és beltéri korlátok, bútorok, asztali, fali, mennyezeti lámpák, falikarok, üzleti világítások, burkolatok, kilincsek, díszüvegek, feliratok, cégérek, reprezentatív ajándékok az igényelt stílusban a kívánt anyagból készülnek. Műtermemben jó minőségben tudom megmunkálni az alábbi anyagokat: réz, bronz, alpakka, acél, rozsdamentes acél, sík és hutaüveg, esetleg keményfa.
Számos technológiai eljárást dolgoztam ki élek, él-kapcsolatok illesztésére, idomprofilok speciális hajlítása, különböző anyagok egymáshoz kapcsolása területén. Általában szeretem az általam tervezett alkotásokat a megvalósításukhoz szükséges technológiai lépésekkel, eszközökkel együtt megálmodni. Műszaki végzettségem tette lehetővé a speciális megoldások kidolgozását. Az ANTAL Idomprofilok Európában ismertek. Az ezekkel készült lámpáimnak lágy vonalvezetése, precíz csomópontjai a kedvenc stílusom, a Bauhaus hangulatát idézik. A banki pénzátadó rendszer és a kaszinó berendezés esetében környezetbe illő, elegáns, precíziós mechanikai megoldásokat kellet kifejlesztenem és megvalósítanom. Vallom, hogy csak az igényesség és pontosság vezethet magas szintű alkotás létrejöttéhez. Szabad időmben művészi szabadságommal élve kedvemre alkotok különböző stílusokban és anyagokból (szobor, kisplasztika).
További kereséséi kulcsszavak: ötvösművész, fémműves, szelence, doboz, berendezés, kivitelezés, megvalósítás, megoldás, előtető, korlát, bútor, lámpa, falikar, világítás, burkolat, kilincs, díszüveg, felirat, információs rendszer, cégér, reprezentatív ajándék, plasztika.


Kattintson a képre további műalkotások megtekintéséhez!


Referenciáim(vissza a tetejére)

2006. Magánvilla - Szalon

1984. Nemzeti Galéria C.épület Rézkarcoló Alkotó Művészek Galériája

Bútorok , installációk , lámpák 200 m²

1987. Munkásmozgalmi Múzeum

Üvegfalak, pénztárak

1989. Bank Club Étterem

Világítás , korlátok , bútor , rézborítások

1990. MHB Szép utca

Előtető , kültéri táblák , belső információs rendszer

1990. MHB, MNB,...

Bankpénztárakban ANTOL® pénzátadó tálcarendszerek, fémbefoglalt golyóálló üvegek , kb. 250 db

1994. Belvárosi Irodaház

Irodaház világítás 2 szint

1994. Bacardi – Martini Székház

Lépcsőházi korlátok , liftakna díszüvegezés

1996. Bank Center : Ír Követség Ügyfélszolgálati Iroda

Rozsdamentes borítások – pénzátadó – gránátálló üveg fémbe foglalása , beépítése

1997. MÁV Jegyiroda Andrássy út

Teljes berendezés, üvegfalak, pénzátadók, világítás „ világító sínpár"

1997. Art Fleur Virágüzletek Duna Plaza, Etele tér, Europark

Virágüzletek berendezési tárgyai

1999. Koller villa, korlátok, lámpák

"Nehéz feladat elé állította László barátomat a megoldandó - rémálomnak tűnő - helyzet: lakásom átépítése során egy megmaradó lépcsőfeljárat köré szerkesztett új épületrészen belül a nappali központi helyén lévő lépcsőt (3 szintet átfogó "lépcsőházat") kellett kialakítani úgy, hogy kényelmes használat mellett a belső teret ne nyomja agyon, levegős, "láthatatlan" és mégis a központi fekvés miatt szemrevaló legyen. Az eredmény: rémálomból született mestermunka - a ház belső hangulatához illeszkedő fa-rozsdamentes acél szerkezetű lépcső kombináció. Lakásunkat több ponton is László barátom munkái ékesítik: egyedi mennyezeti, asztali, fali lámpák, tükrök. Igényesek, elegánsak, célszerűek. És ami a legfontosabb: a barátságunk azóta is megmaradt és tovább erősödött."

Koller György

2000. Magán villa

Tus tolófal

2001. Szabó Ervin Könyvtár, olvasólámpák

Olvasólámpák

2002. Haris villa

Korlátok , tükrök , kilincsek

2003. Szigetvári villa

Korlátok, tükrök, kilincsek

2004. Czázár A. utcai Irodaház

Lépcsőházi korlát, információs táblák , 3 szinten

2005, HILTON Hotel

Csillárok, falikarok, recepció világítás (11 m hosszú test)

2005. SOFITEL Hotel

Éttermi asztalok (74db), rozsdamentes képkeretek (1600x1600mm)

2005. Szeleczky villa

Lépcsőkorlát (rozsdamentes acél, üveg)

2005. Lépcsőházi korlát

Üveg-rozsdamentes acél-trópusi fa.

Látvány pálinkafőző, KHEIRON étterem Bp.V.

vörösréz ,rozsdamentes acél, plexi


Eletrajzom(vissza a tetejére)

1969A Szépművészeti Múzeum Nemzetközi Művészettörténeti Kongresszusán a Leonardo Lovasszobor eredetiség vizsgálatának röntgen felvételeit készítem. A vizsgálatokról tudományos kisfilm készült.
1972Kiállító iparművészként a Képcsarnok Galériáiban kaphatók tárgyaim.
1974Az MNK Művészeti Alap tagja lettem.
1988Formatervezőként pénzátadó tálca rendszereket készítettem bankok részére , s ezekre a Találmányi Hivatalban minta oltalmat és védjegyet jegyeztettem be.
1990Síküvegek fémbefoglalásához foglaló síneket, gyártásukhoz gépeket terveztem, kiviteleztem.
1995Ez évtől rozsdamentes acél, üveg bútorokat, berendezési tárgyakat tervezek, készítek.

Kiállításaim(vissza a tetejére)

Önálló kiállításaim:
1977Budapest, Mai Magyar Ötvösművészet
1978Budapest, Vasas Művelődési Központ
1978Budapest, Kiállítás sorozat 13 galériában
1988Párizs, Ulveczky Galéria
1997Budapest, Suzuki Galéria(Találkozások és tükröződések)
2002Szentendre, Péter Pál galéria (Lámpák, díszdobozok, térplasztikák)
Csoportos kiállítások:
1972Szeged, Művészet az otthonban
1973Pozsony – Prága, Szeged, Frankfurt
1974Pozsony – Frankfurt
1975Frankfurt – Budapest, Magyar Iparművészet 75.
1980Budapest, Duna Galéria: Grúziában jártunk
1981Budapest, Szovjet Kultúra Háza: Grúziában jártunk
1981Gyöngyös, Iparművészet a lakásban
1981Pécs, VII. Kisplasztikai Bienálé
1982Budapesti Tavaszi Fesztivál, Kortárs Művészek
1983Budapesti Tavaszi Fesztivál
1991Budapest Banktechnikai Kiállítás
1992Budapest, Banktechnikai Kiállítás
1995Szentendre, Péter Pál Galéria: Ötvösök
1998Ráckeve, Ötvös munkák építészeti környezetben
1999Budapest, Marcello Galéria: Lámpák(Lámpák)
2000Ráckeve, III. Ötvösművészeti biennálé
2000Budapesti Vigadó, Milleneumi Kortárs Ötvösművészeti Kiállítás
2001Kecskemét, Kortárs Magyar Ötvösművészet
2002Róma, Galleria dell’ Accademia: „ Oreficeria contemporanea ungherese „
2003Budapest – Iparművészeti Múzeum : „ Ékszertől a plasztikáig
2003Budapest, MKISZ Ezüst, Bronz, Vas ötvösmüvészeti kiállitás
2004Budapest. Erdős Reneé Ház: Az ötvösmüvészet pompája az épitészetben
2004Ráckeve, V. Ötvösművészeti biennálé
2005Budapest, Budai Vár, Halászbástya Vincze Galéria(Ezüst, Bronz, Vas- Ötvösművészek 2005)
2005Péceli Ráday kastély(Az ötvösművészet remekei)
2005Pécs, XIX. Kisplasztikai Biennálé

Publicitásom(vissza a tetejére)

A BEFEJEZÉS KÉPESSÉGE - ANTAL LÁSZLÓ, AZ "EZERMŰVÉSZ"
Mikor kész a lakás? Soha. Mikor befejezett a ház? Nincs igazi válasz. A "soha" ugyanis nem fokozható. És ez - a kérdés lényegét tekintve - nem afféle nagyotmondás. Nem csupán azért, mert az ember mindig többre, szebbre vágyik, a viszonyok változnak, és az idő halad. Hanem mert a reneszánsz óta nincs olyan szakember, olyan művész, különösen az építészetben, aki minden feladatot megold.
Persze akadnak ezermesterek, de "ezerművészek"? A német ugyan ismer Tausendkünstlert, nekem pedig erről a kifeje­zésről Antal László ötvösművész jut eszembe. Pontosabban: róla jut eszembe a következő. Amikor „fix und fertig” a lakás meg a ház (vagy az iskola, a múzeum, a könyvtár, a kiállítóterem, a bankhelyiség stb.), és már lakjuk, használjuk egy ideje, kiderül, hogy tucatnyi fontos, sőt olykor nélkülözhetetlen dolog hiányzik, és ami megvan, az sem passzol tökéletesen.
Nos, eme hiányzó tárgyak kitalálása, megtervezése és elkészítése Antal László művészete. Noha sikert aratva vesz rész kiállításokon, ő nem kiállító művész. "Beállító" annál in­kább: a kilincstől a lámpáig szinte fölsorol­hatatlan, mi mindent hoz létre és tesz a he­lyére annak rendje és módja szerint. Azt is mondhatnánk: övé a záróakkord.
Az ötvös, a klasszikus példa szerint, ne­mesfémekből, értékes kövek, zománcok és más ritkaságok, például elefántcsont fölhasználásával készíti műveit, s ehhez a munkához a művész és a mesterember készsége egyaránt szükségeltetik. Mára ez a gyakorlat egyébként számtalan más anyag és újabb technikák használatá­val bővült. Antal valamennyit használja és műveli, de vannak specialitásai, amelyek­ben - mondhatni - úttörő és szinte egye­dülálló. Az üveg szegélyezésében, keretbe foglalásában például, különleges szerszá­mok, célgépek konstruálásával páratlan tökélyre tett szert. Meggyőződésem, hogy nem csupán a szakmabeliek, de a vele kapcsolatba ke­rült, értő laikusok is messziről fölismerik Antal László "kézjegyét" egy-egy mennye­zeti világítótesten, falikaron, állólámpán a páratlanul szépen keretezett üveglapokról.
... Merthogy a mennyezet nemigen alkalmas fúrásra-faragásra, de gyakran a mélyen alászálló függőlámpa sem kívánatos. Kifejezetten mai nappaliról lévén szó, hagyományos csillár nem jöhet szóba, a tradíciót őrző néhány bútordarab pedig napjaink design-világítótesteivel nem barátkozna meg szívesen. Antalnak erre az esetre is van megoldása: a plafontói alig jó arasznyira elhelyezett, te­kintélyes átmérőjű, kerek, homályos világí­tótest - mint egyfajta mennyezetvilágítás -, még látványnak is hatásos, miközben tö­kéletesen beolvad a környezetébe. Megkérik, hogy nézzen körül a szomszé­dos előszobában és az onnan a második szintre induló följáróban. Felülre is tervez, majd készít egy, a helyiség alakjához és ki­terjedéséhez illő mennyezeti, illetve fali lámpatestet, gondosan ügyelve a feladat­ra, a jó megvilágításra. Szolgálva egyszersmind az adott tér, a látvány esztétikumát is, azt a bonyolult harmóniát, amelynek a fény és a forma, vagy fordítva, a forma és a fény a legfőbb elemei. Más szóval az íz­lés, a formáló készség, a szépérzék... És ami Antal különösen ritka erénye: a rendkí­vül alapos anyagismeret, mi több, egyfajta otthonosság az anyagok világában. Ezt az érdeklődést hazulról hozta: apja építész volt. Tanulmányai során mélyedt el az anyagokban - és azok őbenne, ki tud­ja? De tény, hogy sajátos gondolkodás­módja és kiváló manualitása együtt és egyenrangúan alakítják, mozgatják szak­mai és művészi tevékenységét.
Egy kiállításon méltatója elmondta róla, hogy különösen vonzódik az art decóhoz. Valóban, de ennél sokkal többről van szó. Manapság ugyanis "menő" vonzódni hoz­zá, úton-útfélen vásárolják, gyűjtik, másolják és hamisítják, szóval már-már talmi di­vat jelenségnek tetszik. Antal azonban már jó évtizede olyan bútorokat, kiegészítőket és tárgyakat, például úgynevezett ékszer­dobozokat tervezett és készített - úgyszól­ván mindig az adott helyre és feladatra -, amelyek rokoníthatók a harmincas évek vibrálóan újszerű, ám polgári kényelemre törekvő tárgyi és képi világával, abban mint­egy otthonra találnak. Csakhogy abban az időben a fizetőképes elit és az éppen be­rendezkedők alig-alig tudták, mi fán termett ez a "polgári", tehát akkortájt éppen nem volt comme il faut irányzat. Mondhatnánk, nem Antal László kereste a stílusát, hanem az találta meg őt. Munkái városszerte, országszerte megta­lálhatók; "működnek" könyvtárakban, galériákban, bankokban, igényesen kialakított hivatalokban, s persze számtalan szép lakásban, villában. Belépsz, jólesően fedezed föl, és már ismered a választ: ugye, Antal László készítette ezt a lámpát, lépcsőkorlátot, üvegtetőt, asztalkát, portált, ezt az együttest? Pedig nem önmagát má­solja. Ellenkezőleg: a hely szellemét telje­síti ki. Az pedig lehet ilyen is, olyan is. An­tal alkalmazkodik hozzá. Ez alkalmazott művészet - de igen magas fokon. És ezért egyedi, sajátos, "antali", ha szabad így mondanom.

Balog János, Villák 2005/4


Irodalom

Koczogh Ákos : Mai Magyar Iparművészet


Irodalom

FÉMMŰVESSÉG, Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata 1977


Irodalom

Koczogh Ákos : Szép Tárgyak Dícsérete, GONDOLAT 1978


Kiadvány

Design ’92


Kiadvány

Kortárs Ötvösművészet 2000


Kiadvány

Ékszertől a plasztikáig 2003


Cikk

Lakáskultúra 94/5, 95/3, 97/6, 98/8, 98/5, 99/9


Kiadvány

Kortárs Ötvösművészet 2003


Cikk

Átrium 95/2, 96/1


Kiadvány

Otthon 2004/4/53


Kiadvány

Westel – Találkozások 2002/6Műtermem(vissza a tetejére)

Cím: 1026 Budapest, Páfrány u. 5/B

Elérhetőségem(vissza a tetejére)

Telefon: +36-1-2750017
Fax: +36-1-2750017
E-mail cím: Kattintson ide az e-mail küldéshez.
Bejegyzés a vendégkönyvembe
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész üveg fémbe foglalása építészeti üveg tervezése egyedi lámpa ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész üveg fémbe foglalása építészeti üveg tervezése ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész egyedi lámpa üveg fémbe foglalása építészeti üveg tervezése http://www.e-magic.hu/ http://www.artdepo.hu/ ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész üveg fémbe foglalása egyedi lámpa építészeti üveg tervezése ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész üveg fémbe foglalása építészeti üveg tervezése ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész üveg fémbe foglalása egyedi lámpa építészeti üveg tervezése ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész üveg fémbe foglalása építészeti üveg tervezése ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész üveg fémbe foglalása építészeti üveg tervezése http://www.e-magic.hu/ http://www.artdepo.hu/ ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész egyedi lámpa üveg fémbe foglalása építészeti üveg tervezése ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész egyedi lámpa üveg fémbe foglalása építészeti üveg tervezés ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész üveg fémbe foglalása építészeti üveg tervezése egyedi lámpa ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész üveg fémbe foglalása építészeti üveg tervezése ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész egyedi lámpa üveg fémbe foglalása építészeti üveg tervezése http://www.e-magic.hu/ http://www.artdepo.hu/ ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész üveg fémbe foglalása egyedi lámpa építészeti üveg tervezése ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész üveg fémbe foglalása építészeti üveg tervezése ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész üveg fémbe foglalása egyedi lámpa építészeti üveg tervezése ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész üveg fémbe foglalása építészeti üveg tervezése ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész üveg fémbe foglalása építészeti üveg tervezése http://www.e-magic.hu/ http://www.artdepo.hu/ ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész egyedi lámpa üveg fémbe foglalása építészeti üveg tervezése ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész egyedi lámpa üveg fémbe foglalása építészeti üveg tervezés ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész üveg fémbe foglalása építészeti üveg tervezése egyedi lámpa ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész üveg fémbe foglalása építészeti üveg tervezése ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész egyedi lámpa üveg fémbe foglalása építészeti üveg tervezése http://www.e-magic.hu/ http://www.artdepo.hu/ ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész üveg fémbe foglalása egyedi lámpa építészeti üveg tervezése ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész üveg fémbe foglalása építészeti üveg tervezése ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész üveg fémbe foglalása egyedi lámpa építészeti üveg tervezése ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész üveg fémbe foglalása építészeti üveg tervezése ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész üveg fémbe foglalása építészeti üveg tervezése http://www.e-magic.hu/ http://www.artdepo.hu/ ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész egyedi lámpa üveg fémbe foglalása építészeti üveg tervezése ötvös iparművész korlát előtető egyedi lámpa ötvös iparművész egyedi lámpa üveg fémbe foglalása építészeti üveg tervezés