Lakatos Bendegúz (1974 - )

Ötvös- és fémrestaurátor művész

Művészi hitvallás:
Káoszból Rendet: Ez minden kézműves tevékenység ősi kódja. Anyag és szellem együttmozgása.
1974-ben születtem Nyíregyházán. A művészetek iránti vonzalmam korán kialakult a tűzzománccal való megismerkedés által, mely technika aztán a fémek világához, az ötvösség felé igazított. A közgondolkodásban ez a szakma a nemesfémek felhasználását jelenti, ugyanakkor széles a skálája azoknak az anyagoknak, melyek megmunkálásra kerülhetnek. Véleményem szerint abban a pillanatban nemessé válik az ón, a réz, a fa vagy a csont is, amikor tárgyak készülnek belőlük.
Az anyag – átalakulása közben – sokféle megformálási szinten esik át. Azok a munkák állnak hozzám a legközelebb, ahol nagyobb mennyiségű nyersanyagot kell megmozgatni, „átgyúrni” a funkcionalitás eléréséhez. Mindezt a hagyományos kézműves módszerekkel szeretem elérni: kalapácsokkal nyújtom, domborítom, cizellálom az anyagot. A tervezés, modellezés és a fémöntészet mind az általam alkalmazott műveletek közé tartoznak. Speciális irányzatom a bútorveret készítés.
A Képzőművészeti Egyetemen töltött éveim alatt közel kerültem a múzeumok világához, és ezen keresztül a műtárgyakhoz és azok helyreállításához.

A fémes szakmát egyfajta küldetésnek tekintem, nem csak az új tárgyak megvalósítását, hanem a fémrestaurálást is. Mindkettő feltételezi egymást, közös szakmai gyökerük, illetve a technikai megoldások hasonlósága miatt. Viszont a restaurálásban rendkívüli felelősség rejlik: beavatkozásaimat pótolhatatlan, eredeti műveken hajtom végre, amelyeknek jelentős művészeti, kultikus, történelmi vagy kereskedelmi értéke van.
Mindkét vonulat egyszerre él a múltban, a jelenben és a jövőben: az új tárgyak készítésének szakmai gyökerei, technikái, a múltba nyúlnak, és az ember az épp aktuális jelenben hozza létre a jövőnek. A restaurálás is a múltból hozza fel esszenciáit és mindezt konzervált állapotban adja át megőrzésre a jövőnek.
A legfőbb célom a hagyományos kézműves módszerek továbbéltetése mindhárom területen: az új tárgyak készítésekor, a restaurálásban és a rekonstrukciós munkák kivitelezésekor.

Alkotásaim, munkám:
Díszműtárgyak készítése ezüstből, rézből; díjak; ékszerek; fali domborművek; feliratok; plakettek; tálak; kupák; kelyhek és egyéb egyházi rendeltetésű tárgyak. Vázák, kancsók, dobozok, áttört kosarak, fém-üveg kombinációs tárgyak; bútorveretek; nyílászárók díszelemei, valamint fémrestaurátori és rekonstrukciós munkák; tűzzománcos tárgyak készítése.
Kulcsszavak: Ékszer; cukortartó; bonbonier; gyertyatartó; kehely; tűzzománc; aranyozás; ezüstözés; bronzírozás; nikkelezés; cizellálás; fémrestaurálás; fémrestaurátor; restaurátor, restaurálás; tárgyrestaurátor; tárgyrestaurálás; fémműves; kézműves; szobor; filigrán; dísztárgy; szablya; pisztoly; puska; tőr; dísztőr; jatagán; veret; bútorveret; szelence; doboz; ötvös; ezüstműves; aranyműves; rézműves; konzerválás; tisztítás; antikolás; patinázás; vésés.Kattintson a képre további műalkotások megtekintéséhez!


Referenciáim(vissza a tetejére)

Római-kori, hetényi sisak teljes rekonstrukciója, 2006

Magyar Nemzeti Múzeum

Filigrános, Esterházy-szablya, 2003

Magyar Iparművészeti Múzeum

Filigrán fűszertartó (beszamim), 2002

Magyar Iparművészeti Múzeum


Eletrajzom(vissza a tetejére)

1995Művészeti Szakközépiskola, Szombathely – műtárgyvédelmi aszisztens.
1996Vésnök tanfolyam.
19976. sz. Ipari Szakmunkásképző Iskola, arany- és ezüstműves.
1997-2004 METAL-ART Nemesfémipari Rt.-nél dolgoztam ötvösként.
2003Magyar Képzőművészeti Egyetem - fém-ötvös restaurátor művész diplomát szereztem.
2003-2006 Szabadúszóként képeztem magamat a tűzzománc és fémöntészet területén.
20061 éves ösztöndíjat nyertem a XXII. kerület Iparművészeti pályázatán.
2007Önálló vállalkozásba kezdtem.

Kiállításaim(vissza a tetejére)

Önálló kiállításaim:
Csoportos kiállítások:
1991Szőnyi István Emlékház, Zebegény
1995Művelődési Központ, Szombathely
1997Hungexpo, Budapest
1998Mezei Mária Szeretet Színház, Budapest
2000Savaria Karnevál kézműves bemutató, Szombathely
2002Savaria Karnevál kézműves bemutató, Szombathely
2003Diploma Kiállítás, Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest
2004Nádasdy Vármúzeum, Sárvár
2006Mezőgazdasági Múzeum, Kézműves Kiállítás, Budapest
2006Kocsimúzeum, Kézműves Kiállítás, Keszthely
2006Művészetek Háza, Szombathely
2007Radóczy Mária Galéria, Budapest

Publicitásom(vissza a tetejére)

Budapest 7 Nap

2007. november 29. I. évfolyam 16. számMűtermem(vissza a tetejére)

Cím: 1224 Budapest, Lehel u. 2/A

Elérhetőségem(vissza a tetejére)

Telefon: +36-1-3620787
E-mail cím: Kattintson ide az e-mail küldéshez.
Bejegyzés a vendégkönyvembe
Internet cím: http://www.femrestauratormuvesz.hu